2017. június 18., vasárnap

Új Dragon Ball-sorozatot szinkronizáltak le magyarra!

Igen, nem csalás, nem ámítás, megtörtént az, amiről sokan pletykáltak az elmúlt időszakban! Lippai László színművész úrral a Dragon Ball Podcast HUN & SSJHUNters Team készített egy bő 45 perces interjút, melyben mindnyájunk Son Gokuja megerősítette: tavaly ősszel 76 részt szinkronizáltak le magyarra, feltehetőleg a Dragon Ball Superből (esetleg a Dragon Ball Z Kaiból)! A videós interjút a cikkben találhatjátok meg.


Az elmúlt hetekben, hónapokban egyre gyakrabban találkozhattak azzal a problémával a magyarországi animerajongók, hogy számos animeepizódot letiltottak az indavideóról szerzői jogi okokra hivatkozva. Nagyon sok olyan sorozat is áldozatul esett, amit még egyáltalán nem vetítettek hazánkban egyetlen tévécsatornán sem. Köztük volt a Dragon Ball Super is, ami miatt az egyik feliratozó csapat konkrétan vissza is vonult. Elsőként ők pedzegették, hogy ez talán azért történhetett, mert egy itthoni tévétársaság megvette a vetítési jogokat, ám ez inkább volt találgatás, semmint hivatalos megerősítés. Valójában azt tapasztaljuk hosszú ideje, hogy a magyar média teljesen közönyös az animés témával kapcsolatban, hiába minden próbálkozás és könyörgés, viszont még az internetes animézés lehetőségét is próbálják meggátolni. Ez önmagában elég tragikus, főleg akkor, ha arra gondolunk, hogy Európa számos országában a mai napig is természetes dolog a tévében történő animevetítés, nem beszélve a DVD-n és Blu-rayen történő megjelenésekről. Tulajdonképpen évek óta pangás van a hazai hivatalos animés élettel kapcsolatban, ha nem számítjuk a Dragon Ball Z ezredik ismétlését (VIASAT6), illetve a Yo-kai őrzők (Cartoon Network) és A dinoszauruszok királya (Kiwi TV) második évadának premierjét. A mostani interjú viszont reményt adhat!


Lippai László a következőket nyilatkozta:
„Azt nem tudom, hogy melyik szériára gondoltok, de azt tudom, hogy a tavalyi évben megcsináltunk 76 részt, leszinkronizáltuk, de most én is azt hallottam, hogy ennek a japán forgalmazója új epizódokkal akarja kiegészíteni ezt a történetet, mert nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is akkora sikere van, illetve Japánban, hogy erre hatalmas igény van. Most azt hallottam, hogy elkezdték ott is rajzolgatni a sorozatot. Hát bízom benne, hogy meg tudják a magyar szinkronstúdiók vásárolni.”

Arra a kérdésre, hogy elvállalná-e Son Goku szerepét, a következőt mondta: „Még a kérdés is bántó! Egyrészt nagyon szerettem szinkronizálni ezt a kisfiút, mert csináltam a fiát is, meg őt is. Másrészt anyagilag ez nem semmi, hisz tudtam, hogy hetente megcsinálunk hat epizódot, arra lehetett számítani, hogy be tudok két sárga csekket fizetni. Szóval azon túl, hogy szeretem, nagyon jó kollégákkal dolgoztam és nagyon jó közegben, de ez egy olyan kis biztonságot adott az életemben, ami nem mindegy.”


Arra a felvetésre, hogy egy legenda lett az országunkban, ezt mondta: „Nagyon örülök, hogy így látod, én is tényleg nagyon sok visszajelzést kapok, hogy ez egy olyan kultuszfilm lett, mint az Elfújta a szél. Van egy generáció, illetve nem is egy generáció, azt gondolom, hanem több generáció, akik nagyon nyitottak és vevők erre a sorozatra, és mindenki, akivel találkozom, amikor meghallanak, akkor úgy elmosolyodnak, ami baromi jót jelent, én úgy érzem!”

A harcban lévő üvöltésekről is mesélt: „Baromi nehéz volt. Volt olyan délelőtt, hogy elmentem 8-ra szinkronizálni 2-ig. Egy nagyon kedves színész barátommal, Konrád Antallal szinkronizáltunk, és egész délelőtt csak ezt kellett csinálni. 8-tól 2-ig. Nem volt egyszerű. Az ember azt gondolná, hogy beszélni nehezebb. A túróst! Ezeket a hangokat folyamatosan, 8-tól 2-ig kiadni az olyan megterhelő, hogy bizony elfáradtunk a forgatás végén.”

Az ázsiai nyelvek nehézsége kapcsán a következőt tudtuk meg tőle: „Én általában le is szoktam vetetni az eredeti hangot, mert most, a mai világban úgy vesszük fel ezeket, hogy kapunk egy fülest (nem pofont), egy fülest a fülünkre és halljuk az eredetit. Én nem szeretem hallani az eredetit. A színészfilmekben, ahol színészeket kell szinkronizálnod, ott szeretem hallani és az amerikaiak igényesek is ilyen szempontból, mert úgy választanak ki egy szinkronszínészt, hogy hangmintát kell kiküldeni Amerikába vagy Londonba. Akkor én nem Lippai László vagyok, hanem egy hatos vagy ötös. Kiküldenek 12 hangot és a kinti megrendelő, a kinti figura alapján választja ki. Tehát a színészi képességeimet nem is ismeri, hanem azt, hogy a skálán a hangterjedelmem ugyanolyan-e, vagy hasonló-e, mint az eredeti. Akkor visszaigazolnak, és azt mondják, hogy nekem a hatos kell. Én viszonylag szerencsés vagyok, mert amikor látom, hogy jövőre jön egy Ben Stiller-film, akkor azt tudom, hogy én fogom csinálni, mert Magyarországon én vagyok a hangja.”

Son Goku megformálásáról és a pályája kezdetéről ezt nyilatkozta: „Nem volt forrás, nem verekedtem soha, de annyira helyes a film és annyira adta magát, hogy ezzel nem is volt igazán probléma. Ahogy megnéztük egyszer-kétszer, már rögtön rajta volt minden színész ezeken a kis karaktereken. Azt gondolom, hogy nem sikerült rosszul. Mondjuk a Son Goku nem egy jó színész, de szeretem szinkronizálni. Én nagyon szeretek szinkronizálni. Büszkén merem kijelenteni, hogy ez egy szakma. Az nem úgy van, hogy beesik valaki az utcáról. Én bohóc szerettem volna lenni először. Nyolcadikos voltam, nagyon rossz tanuló voltam, de a humán tárgyakból mind jeles. Nagyon szerettem szerepelni, a verseket, a színházat, a színpadot. Látta az osztályfőnököm, hogy nekem ehhez van érzékem és mindig küldözgettek a versenyekre. Lementem a Pinceszínházba és ott ragadtam. Remek kollégákat nevelt ki ez az amatőr klub!”

„1998 környékén nem gondoltuk, hogy ez ilyen karriert fog befutni. Úgy indultunk neki, hogy ez egy rajzfilm, aztán ki tudja, mi lesz belőle. Olyan siker lett, hogy megvásárolták a jogokat és elkezdtük gyártani folyamatosan. Nagyon szerethető, úgy találták ki, hogy ez egy szimpatikus és szerethető figura legyen. Még a negatív hősökben is van valami, ami nem riasztó, hanem méltó ellenfele Gokunak. Az epizódokat tekercsekre szedik szét, a 22 perc körülbelül 55-60 tekercs. Nem hoznak olyan helyzetbe, hogy öt percig kelljen nekem fulladásig üvöltöznöm. Úgy szoktuk csinálni, hogy 5-6 részt veszünk fel egyszerre, ami azt jelenti, hogy majdnem egy egész napos elfoglaltság. Nagyon büszke vagyok rá, komolyan mondom. Van nálunk Csömörön egy közért. Előttem állt egy fiú, hallotta, hogy én is kérek. Harminc év körüli fiú. Mondta, hogy ne haragudjon, hogy megszólítom, nem véletlenül Son Goku hangja? Mondom igen, én. Azt mondja: neki köszönhetem, nekem köszönheti, hogy azt a szakmát választotta (testépítő és harcművészet-oktató), amit. Ő ezen nőtt fel, Son Gokun. Olyan hatással volt rá a film, ami az életét errefelé terelte. Megtalálta az élete célját és boldog abban a mesterségben, amit most csinál. Kijöttem a közértből és tényleg majdnem elérzékenyültem. Ez egy olyan érzés egy színészember életében, hogy ilyen hatással tudok lenni akár rád, akár rá, hogy befolyásolom az életét akarva-akaratlanul. Ez engem büszkeséggel tölt el. Nem dicsekedtem. Ha megismernek, az boldogsággal tölt el. Eszembe nem jutott ezzel dicsekedni. A fiam 17 éves, gimnáziumba jár. Fel szokott hívni, hogy beszéljek úgy, mint Son Goku, mert az osztálytársai ezen röhögnek, nem hiszik el. Akkor nekem be kell mondani a mikrofonba, hogy kamehameha, meneküljetek! A fiam tipikus fan.”


Lippai László az idei nyári MondoCon mindkét napján is kint lesz, ott találkozhatnak vele személyesen is a rajongók. Most lesz a debütálása. A fiát szokta elvinni oda, és látja, hogy milyen nagy igény van erre. Ez őt nagy örömmel tölti el. Az interjú további érdekességei miatt hallgassátok meg a videós podcastet.Emellett készült egy néhány perces jelenet is a Dragon Ball Superből, ahol a művész úr ismét a hangját adta Son Gokunak.FRISSÍTÉS: Itt az oka annak, hogy a fenti videó miért nem érhető el.A Dragon Ball Podcast HUN & SSJHUNters Team megjegyzése:

„Ha megengeditek, röviden elárulom nektek a hátterét ennek.
Amikor elkezdtük a Podcastet eleve tervben volt, hogy megpróbáljuk meghívni majd egyszer. 1000 feliratkozóra ígértük és persze mikor meglett, álltuk is a szavunkat. Egyrészt a SzinkronVideók YouTube csatornájának köszönhetően fel tudtam vele venni a kapcsolatot, másrészt pedig a munkámnak köszönhetően ez alapvetően könnyebben megy, hiszen egy helyi rádióban tevékenykedem. Az interjú napján gondoltam arra, hogy mivel mindenki Kamehameha-t és Kaio-ken-t akar hallani, ezért megpróbálom megkérdezni, hogy vállalná-e ezt az apró jelenetet. Nagyon nagy örömünkre simán belement, tényleg nagyon szereti Goku karakterét. Sajnos a mi stúdiónk nem egy szinkronstúdiós minőség, de nagyon nagyon reméltük, hogy ezzel majd az olyan Dragon Ball rajongók szívét megmelengetjük, akik régóta vágynak egy DB Super szinkronra. :-)
Lippai László személyében pedig egy fantasztikusan jó fej embert ismerhettünk meg, legenda a javából! :-)”

Kíváncsian várjuk, hogy mikor és melyik csatornán bukkan fel a sorozat. Talán valami újra elkezdődhet idehaza is animés szempontból. Ne feledjük az animék legfőbb tanulságát: soha nem szabad feladni a reményt! Egyszer visszatér Magyarországra is az a virágkor, ami sok-sok évvel ezelőtt még létezett.

20 megjegyzés:

 1. Szóval, le van szinkronizálva 76 rész, nem tudjuk hogy melyik csatorna rendelte be a szinkront, hol és mikor fogják leadni öket, de azt tudjuk hogy Lippai László biztos visszatér SonGoku ként.

  Szerintem 100% hogy a Superről beszélt. A 76 résznél fejeződik be a Zamasu saga teljesen. Logikus hogy csak addig van szinkron. Imádkozom hogy minél hamarább leadják őket a TV-ben. Köszönöm az információt! ^^

  VálaszTörlés
 2. Nem biztos,h. jót mondott, mert tavaly ősszel még nem vetítették le addig.Inkább mondjuk azt,h. a super eleje le van az 1-3 arcig. Nem hinném,h. a Sonys viasat6 fogja vetíteni.Az a vállalat vitte csődbe az Animexet.RTL Klub meg köszöni jól elvan a sok agyatlan műsoraival és jobb nézettsége van a TV2 csoportnál.Úgy,h. ősszel indulna,mert a TV2 csoport ősszel indítja az új sorozatait v. új csatornáit. Ha még akkor sem,akkor valami nagyon nem oké,h. mivan Dragon Ball Superrel.Meg van-e egyáltalán csinálva és kinél vannak a jogok? Pl. az indán még a super mellet az ajin is letörték,de szerintem azt a netflix miatt náluk vannak a jogok és attól,h. leszarják a magyar piacot van így néhány animének online jogtulajdonos.+ indán pont ősszel törölték a 2015-16-ban levetített részeket és ha megnézzük novembertől töltötték fel újra a super részeit. Meg pár hete megint letörtek úgy 20-30 részt.Tehát van benne igazság,h. lelet szinkronizálva X valahány rész.

  VálaszTörlés
 3. Hát nem is tudom. Az adásban elhangzottak elég meggyőzőek, viszont az azonnal cáfolható, hogy a DB Superről lenne szó. Már csak azért is, mert a 76. részt egészen pontosan 2017. január 29-én vetítették Japánban. Vagyis csak akkor lehetne a DB Super a leszinkronizált sorozat, ha a művész úr téves adatot mondott, vagyis nem 76 részt, hanem mongyuk 64-et. Ebben az esetben akár még a Dragon Ball GT is lehetne :D de ekkorát talán csak nem tévedett, hiszen az tényleg jó pár éve volt már amúgy is. Szóval a Super csak akkor lehet, ha kevesebb rész készült.

  Viszont ha mégis közel helyes infót mondott, akkor csak a DBZ KAI jöhet szóba, aminek egyébként csupa véletlenül a 77. részig tart az utolsó előtti sagája. Egy rész tévedés már jobban belefér azért a képletbe. Ráadásul több értelme is van, hiszen tudjuk, hogy a lengyel AXN Spinen vetítették a DB KAI-t, a DBZ-t felélesztő Viasat6 pedig már a Sony tulajdona, vagyis a legnagyobb valószínűséggel az ő kezük van a dologban. Persze ez mind színtiszta kilogikázás, de más társaságnak még ennyi köze sincs ehhez a franchise-hoz. Kivéve, ha tényleg csak valami félreértés történt, mert azért az furcsa, hogy rá se kérdeztek, hogy pl. Bozsó Péter, Kiss Erika, Szokol Péter, vagy az emlegetett Csík Csaba Krisztián szintén fel lett-e keresve ez ügyben. Még ha nem is tudta volna a művész úr, kikkel dolgozik együtt, legalább megkérdezhették volna tőle, legfeljebb azt mondja, hogy nem tudja.

  Na mindegy, így kicsit furcsa ez az egész dolog, de azért nem rossz, kíváncsi leszek, egyáltalán lesz-e belőle valami, amit látni is fogunk. Elvégre ha tavaly szinkronizálták le, mi okuk azóta rajta ülni? Igaz, vannak mások is így ezzel, de hát ez csak hivatalos szinkron, nem? :D Meglátjuk majd, mi lesz vagy nem lesz ebből. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De ez logikátlan. Nincs értelme az ezerszer lenyomott DBZ után leszinkronizáltatni gyakorlatilag ugyanazt a sorozatot mégegyszer. És nem is hiszem, hogy a anépszerű új Superrel szemben könnyebb, vagy akár bármivel is ésszerűbb lenne berendelniük a Kait. Ugyanakkor tavaly ősszel még nem voltak a 76.résznél bőven. Tavaly ősszel nagyjából a Future Trunks arc közepén jártak, ami inkább az 56., mint 76.rész, viszont ez megmagyarázná, miért nem rémlik neki annyira ez az egész Zamasu dolog. Akkor a story még nagyon csak építkezett, Goku még Zamasuval nem is találkozott. Elképzelehtő h rosszul mondta, ha pedig mégsem, ez esetben megjegyzendő h a 76. rész most január végén sugározták. Persze lehet h már ősszel elküldték nekik a teljes Zamasu arcot, nem igazán tudom, hogy a részek gyártása milyen tempóban zajlik ott. De az is bizonyos, hogy a 76. rész az a Future trunks story vége. Logikus, h addig szinkronizálták, hisz az Universal survival arc akkoriban még nagyon messze volt a bejelentésétől is. Ha pedig Kai, az 167 rész a Final Chapterrel együtt, ami az jelenti h a 76 rész kevesebb mint a fele a sorozatnak. Talán Logikusnak láthatja a csatorna, hogy elsőre csak egy sorozat első felét rendelje be, de még mindig nem látom át, hogy miért lenne Logikus a Kai vetítése a Z után. BTW a művész úr azt is mondta, hogy Goku fiát is szinkronizálta, és ha nem csk összezavarodott, és a kis Goku szerepére mondta ezt, az azt jelentheti hogy az újszinkronban, mint ahogy a japán szinkron esetében Goku színésznője adja Goten hangját is ő kapta Goten szerepét (esetleg a Z-ben a kis Gohant és Gotent hangztató színésznő már nem vállalta el újra a szerepet). Ha így van, akkor az szintén a Superre enged következtetni, hisz Goten a Kaiban az első 76 részben nem jelenik meg (lehet szó arról is, h Gohan szerepét kapta, de szerintem ha Gohan hangját adná, mint egy elég másfajta karakter, az sokkal idegenebb lenne, mint Goten esetében) Persze akárhogy is legyen, a lényeg, hogy új szinkronos Dragonball szériára számíthatunk, ami engem abszolút örömmel tölt el :D

   Törlés
  2. Nem, a Kai féle Cell saga tart a 98. epizódig. Aztán a Buu saga ami később készült el az plusz 70 rész még majdnem. Még azt sem lehet mondani h a Kainak pontosan a fele lenne az a 76 rész. Viszont a Future Trunks arc egészen pontosan a 76. részig tart. Kérdés h őszzel eltudták e küldeni nekik a teljes Future trunks arcot.. elkezdődni elkezdődött... Lehet h az epizódok már készen voltak. Az is Lehet h vmi Lippai úr mondott rosszul. Egyenlőre azthiszem énis a Superre tippelek :D (logikátlan is lenne az ezredik dbz ismétlés után gyakorlatilag ugyanazt a sorozatot lenyomni rövidített formában.)

   Törlés
  3. Logikátlan? Mióta tesznek bármilyen logikus lépést is az utóbbi években animék terén a tévécsatornák? Egyáltalán nem így működik a dolog. Én valószínűsítem, hogy csak azért szinkronizálták le és azért a KAI-t, mert megint megvettek valami csomagot, amiben ez is benne volt (a legtöbb esetben így jutottak el hozzánk animék az Animaxet és a saját gyártású, CN, Nickelodeon és társait leszámítva). Magyarországon senki nem fog költeni egy méregdrága franchise-ra, ami ráadásul még fut is Japánban, ergo még az átlagosnál is magasabb árat elkérnek a vetítési jogért. A Dragon Ball GT, ami sokak szemében az abszolúte röhej köztárgyaként funkcionál, már 20 éves sorozat, az Animax mégis olyan áron vette meg, hogy azon 2-3 másik, akár sikeresebb sorozatot is vehetett volna. Mit gondoltok, a Super mennyibe kerül? És ez csak az anyagi része a dolgoknak.

   Mert akárhol olvasom, mindenki szentül megvan győződve róla, hogy a Supert vették meg, azzal az aprósággal meg senki se foglalkozik, hogy egyáltalán lehetséges-e, csak az említett 76 részből kiindulva. Persze előfordulhat, hogy Lippai tévedett, igen, a dátum vagy a részek száma lehet, hogy nem a valóságot tükrözik, de őszintén szólva nagyjából mindkettőnek tévesnek kéne lennie ahhoz, hogy egyáltalán sanszos legyen, hogy a Superről van szó.

   Törlés
  4. De mégis melyik az a csomag,amiben egy saga FELE van benne(Cell saga 98.résznél ér véget,a 76 rész kb annak a saga-nak a fele)?
   Ha a Supert szinkronizálták le ott a 76.rész pont a Future Trunks saga végét jelentené,így egy csomagban is el lehet adni

   Törlés
  5. A KAI-ban a 77. résznél is van egy saga váltás, mint azt fentebb említettem. De egyébként valóban nem kevésbé légből kapottabb a logikája, mint az, hogy a Super lenne. Ezt viszont már szintén írtam, hogy ezek a csomagok nem feltétlenül logikusak, jó pár példát fel lehetne hozni erre is.

   Amit még mindig nem értesz, hogy az említett DBS 76. része csak januárban került vetítésre. Hiába saga vége, meg szép és jó, még az átfutási időt is leszámítva, amíg egyáltalán meglehet venni a jogokat, lehetetlen lett volna ősszel leszinkronizálni. Ez az a körülmény, amit valamiért senki sem tud felfogni. Ahogy már írta más is fentebb, csak akkor lehetséges, ha Lippai rossz számot mondott és/vagy nem ősszel szinkronizálták le, de inkább mindkettő. Ergo, a legkevésbé valószínű lehetőség.

   Törlés
  6. Igen,ez nekem is gyanús,hogy ősszel kész voltak 76 résszel,főleg,hogy Japánban az utolsó pillanatig korrigálni szokták a részeket.Mindenesetre Lippai azt mondta,hogy majd Július 15-én tisztázni fog mindent,szóval majd meglátjuk mi lesz.

   Törlés
  7. Hoppá,most látom,hogy AZA megtudta Lippaitól,hogy a Dragon Ball Supert szinkronizálták le.Egyelőre úgy néz ki a Super fog szinkront kapni :)

   Törlés
  8. https://www.youtube.com/watch?v=X6FkADCIdPc&feature=youtu.be

   Ebben a live-ban mondta.Ha akarod megpróbálom kikeresni neked percre pontosan.

   Törlés
  9. Ha nem okoz nagy gondot, megköszönném. :)

   Törlés
 4. Mikor vetítik a Dragon Ball Supert szinkronosan és melyik TV csatornán képernyőre fog kerülni?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. 1-Nem biztos,hogy a Super-t vetítik
   2-Amikor valamelyik TV csatorna berendeli

   Törlés
 5. Hát a propagandatévéktől (RTL-tv2) ne is várjuk, esetleg a Viasat6 oda látom logikusabbnak. Főleg egyrészt mert a Sony Pictures tulajdona, akiké volt az Animax ami a végére egy korcs lett, de ez mindegy is fájó emlék. Ha már leszinkronizálták akkor elég sanszos, hogy már lehet tudni ki a megrendelő, mert potyára megrendelő nélkül nem fogják szinkronizálni mivel már a szinkront is rendelésre csinálják. Csak hát valószínűleg még nem publikus a dolog. Így Ha már a Viasat6-on a Z-t ismétlik orrba szájba akkor gondolhatnak egyet és bőven elkezdhetik a Supert is folytatva a sztorit.

  VálaszTörlés
 6. Szerintem a Kai-ról lehet szó, a logika is azt diktálná, hogy először azt vetítsék le, aztán esetleg folytatásaként a Supert. Egyébként Lippai burkoltan meg is erősíti ezt: "én is azt hallottam, hogy ennek a japán forgalmazója új epizódokkal akarja kiegészíteni ezt a történetet" - mármint a Kai-t a Superrel.

  VálaszTörlés
 7. Na a Kai biztos nem lehet,mert nem hinném,hogy csak a felét vennék meg.Meg fölösleges lenne újraszinkronizálni.Igazából újra kéne vágni a szinkront,ahogy néhány rajongó elkezdte, meg néhány javítás pl. vegita elején elég gyerek hangja van na azt kéne újra venni.
  Biztos superről van szó,csak nem 76,hanem 46 részéig csinálták meg.Szerintem Lippai rosszul mondta és 46-ot akart mondani, mert 76 és 46 nagyon hasonló,ha hangosan kimondjuk.Ha megnézzük a 3. arc vagyis a 6-os univerzium saga pont 46 részig tart és csak 47 résztől indul a black goku saga.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Illetve,ha Lippai igazat mondott,akkor is van benne logika,hisz a Future Trunks arc a 76.résznél fejeződik be és a US arc a 77.résznél kezdődik.

   Törlés
  2. Ez nem hit kérdése. Forgalmazói évadok vannak ill. csomagok, amiket meg lehet venni. Nem úgy veszik a sorozatokat ahogy ők akarják. A 46-os elméletben akár még lehetne is logika, de ez arra alapozódik, hogy téves számot mondott. Az elenyésző kisebbségben lévő, logikus okfejtésekkel meg persze senki se törődik, hiszen az nem olyan szép, mint egy nem létező álom. :)

   Törlés